2007.június 28.
Az antioxidáns kifejezés manapság már polgárjogot nyert a mindennapok szóhasználatában. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek az oxidáció káros hatásait közömbösíteni a szervezetben. Oxidáció pl. amikor a vas megrozsdásodik, vagy az alma megvágott felülete megbarnul.
A szervezetben instabilis oxigénmolekulák keletkeznek, megtapadnak a sejteken és igyekeznek stabilis módosulattá alakulni. Annek során károsítják a sejteket, beleértve a genetikai kódot hordozó dezoxiribonukleinsavakat (DNS) is.
Ha ez az oxidációs folyamat egyszer megindult, nehezen lehet megállítani és következményei a szívbajtól és a magas vérnyomástól kezdve az izületi gyulladásig igen széles körre terjednek ki.
Mi okozza az oxidációt? Valószínűleg tucatnyi okot lehetne felsorolni, azonban a legfőbb bűnösök a légszennyeződések, a mérgek, a cigaretta füst, a drogok.Az antioxidánsok, mint a C vitamin, az E vitamin és a beta-karotin megállítja ezt a rozsdásodást, ezt az oxidációs folyamatot.
Ezek az antioxidáns anyagok a betegségek elleni védekezésben is segítik a szervezetet és lassítják a feltartóztathatatlan öregedést is.
A naponta javasolt szükséglet C vitamin legalább 1000 mg, 10.000-25.000 NE beta-karotin és 400 NE E vitamin.
Forrás:pharmanex.info.hu
Formátumok
Partnerek